A tánc fiatalon tart

A tánc fiatalon tart

Ha táncolsz …

Tánctanárként nem csak magamról, de bátran elmondhatom bármelyik kollégám nevében is:

’A tánc tényleg fiatalosan tart, nyilvánosan nem árulom el a koromat, de 10- ből 10 esetben 10-15 évvel fiatalabbnak néznek a koromnál, jó az állóképességem és semmilyen betegségben nem szenvedek. ’

A TÁNC JÓTÉKONY HATÁSAI

  • A tánc csökkenti a depressziót.

Főleg a társastáncokat ajánlják a kutatók, amikor egy partner és a zene kísérete pozitívan hathat a mentális egészségünkre. Kezdhetünk tangózni, vagy keringőzni. Egyes kutatások szerint a heti rendszerességgel végzett tánc javíthatja a fizikai teljesítményünket, az állóképességünket és energikusabbnak, frissebbnek érezhetjük tőle magunkat.

Segíthet megelőzni az egyedüllét érzését és a magány kialakulását. Ettől pedig kiegyensúlyozottabbnak és boldogabbnak érezhetjük magunkat. Ez pedig a stressz csökkentését és az erősebb immunrendszert jelentheti a számunkra. A tánc remek lehetőség új emberek megismerésére és új barátságok formálására. A tánctermek és az ottani foglakozások atmoszférájában az átlagosnál ugyancsak gyorsabban alakulnak ki kötődések is. Sok amatőr táncos kiemelte, hogy a táncteremben kötött barátságokat jellemzően gyors egymásra hangolódás előzte meg. Ebből következik, hogy ha szeretsz közösségben lenni, azért, ha pedig lassabban oldódsz fel, esetleg félsz a szokásos ismerkedési formáktól és nehezebben kezdeményezel beszélgetéseket, akkor azért érdemes ellátogatnod egy táncórára. 

  • A tánc gyógyít

A tánc gyógyító erejéről is könyvtárnyi szakirodalom gyűlt már össze. Rengetegen vizsgálják például, hogy a tánctanulás miként segíthet a csontritkulás vagy éppen az idegrendszert érintő betegségek – például a Parkinson-kór tüneteinek kezelésében. A The New England Journal of Medicine egyik publikációja az időskori demencia, míg más tanulmányok a népbetegségnek számító keringési zavarok kapcsán számoltak be a tánc gyógyító hatásairól.

  • Plusz kilók helyett helyes tartás

Amellett, hogy a tánc ugyanúgy alkalmas testsúly-kontrollra, mint a futás vagy a biciklizés Egy táncóra során a tánc típusától függően egy 68-70 kilogrammos személy körülbelül 200-500 kalóriát éget el. Segíthet a helyes tartás újra felfedezésében is. Sokat tud javítani megjelenésünkön, ha szépen kihúzzuk magunkat. Ha pedig szépen kihúzzuk magunkat, akkor az határozottságot, magabiztosságot sugároz. (Arról, hogy a tartásunk és a mozdulataink hogyan képesek formálni az életünket, az alábbi TED előadásban még többet megtudhatsz.

Források: