Tudj Meg Többet az Esküvős Táncokról

Tudj Meg Többet az Esküvős Táncokról

Bármilyen tánc során, amelynek örömmel átadjuk magunkat, agyunk elveszti a kontrollt, és testünket a szívünk irányítja tovább.”

/Paulo Coelho/

  • bécsi keringő (ismert német nevén Wiener Walzer) a legrégebbi hagyományú társastánc. Neve a német „waltzen” (forogni, keringeni) szóból származik és a talajon sikló lábak forgó mozgására vonatkozik. A tánc a gyors, egyenletes, szárnyaló, teret betöltő lépésekben és forgásokban fejeződik ki. Zenéjében – amely egyébként mára új lendületet kapott André Rieu keringőkirálynak és zenekarának köszönhetően – sok a vonós hangszer. E csodás melódia táncra ösztönöz minden táncoslábú embert. 1951-től hivatalosan is a versenytáncprogram részét képezi.(Forrás: Wikipedia)

  • Az angol keringő 1920-as évek elején a bécsi keringő utódjaként, a boszton nevű, Amerikában kialakult táncból fejlődött ki. Korábbi angol elnevezése (slow waltz – „lassú keringő”) is arra utal, hogy tulajdonképpen a bécsi keringő lelassításaként keletkezett. Az angol keringő a klasszikus táncok egyike, a társastánc órák legelső tánca. Alaplépése az ún. négyszöglépés, de ebből emelkedésekkel és forgásokkal idővel könnyed és finom tánc alakul ki. Zenéje romantikus és nosztalgikus – visszavisz minket az angolszász társasági összejövetelek idejébe, egészen a csillogó 20-as évekbe, ahonnan származik.

  • Rocky: A mai értelemben vett rock & roll születését 1954-re datálják, amikor Bill Haley sikerre vitte a ma is mindenki által ismert Rock Around the Clock című dalát. A rock and roll több műfaj keveredéséből született. A rhythm and blues, a hillbilly vagy más néven rockabilly és a western swing elemeiből forrt ki az 1940-es évek végén, hogy azután az 1950-es években viharos sebességgel hódítsa meg egész Amerikát, majd nemsokára átterjedjen Európába is. A rock and roll mint tánc a boogie-woogie és a Lindy Hop swing elemeiből alakult ki. Az ún. Rock & Roll forradalom nemcsak zenében, táncban, öltözködésben nyilvánult meg, hanem a fiatalok egész új életformájában is.  A Rock & Roll nagy generációja az 50-es, 60-as évek zenészei közül kerültek ki. Bill Haley, Little Richard, Buddy Holly, Carl Perkins, Chuck Berry, és a király Elvis nevét ma is szinte mindenki ismeri. Az 1980-as években végigsöprő nosztalgiahullámhazánkban is divatba hozta a rock ‘n’ roll-t, leginkább a Hungária, Dolly Roll, Kovács Kati, Komár László és Fenyő Miklós révén. Az akrobatikus rock & roll már inkább sport, mint tánc. Mi a rocky legegyszerűbb alaplépéseivel és néhány partnert forgató figurával fogunk ismerkedni.

  • Menyasszonytánc: Vacsora után a lakodalmi ünnepség újabb fordulópontja következik: a menyasszony megválik lányságának külső jeleitől, utoljára táncol lányként.  Ma már rendszerint csak annyiból áll ez a szokás, mely leggyakrabban éjfélkor van, hogy a menyasszonyt átöltöztetik menyecskének. Ekkor járja a menyasszonytáncot vagy a menyecsketáncot is, aszerint, hogy átöltözés előtt vagy átöltözés után táncoltatják-e. Forgatós, páros tánc, amelyben a menyasszony mindenkivel táncol, és ezért pénzt vagy ajándékot kap. Manapság, a fektetés elhagyásával, a szertartásos tánc azzal ér véget, hogy a menyasszonyt „kiszöktetik”, mintegy a fektetés jelképeként. A régi lakodalmakban gyertyás menettel a hálókamrába kísérték.

  • Lassúzás: A lassúzás abban a formájában, ahogy azt az 1980-as évek tinijei művelték, a Házibuli című francia film hatására terjedt el Magyarországon. Egy kamasz számára a házilag fehérített répafarmerek, kazettás magnók és a Modern Talking szirupos zenéje oly szívszaggató módon jelképezett, mindig a lassúzás volt az est csúcspontja. Ez volt az az alkalom, amikor a nyakat átkulcsoló kéz, a vállra hajtott fej és a nyugodt, angyali kifejezés, amely ilyenkor kivétel nélkül mindenki, még a leggonoszabbak és legérzéketlenebbek arcát is elöntötte, többet mondott el az érzésekről és könnyebben talált utat a másik szívéhez, mint ezer kimondott szó.” ( Kötter Tamás író Írás a falon című novellájából). Az 1990-es évek eső felében még divat volt a lassúzás, aztán már nem. Úgy tűnik, nem a házibulik és nem e tánc lett az egyetlen formája annak, hogy a tinédzserek közelebb kerülhessenek egymáshoz. Másrészt átalakultak a zenei élmény forrásai is, gondoljunk csak az új party kultúrára, ú zenei irányzatok, köztük az elektromos zene térnyerésére. 2012 nyarán azonban a lassúzással kapcsolatos kollektív budapesti élmény volt, amikor Guiness rekordot döntő lassúzást rendeztek a Margit-szigeti Atlétikai Centrumban, ahol egyszerre 5188 ember járta e táncot. A lassúzás elég fura dolog. Igazából nem is tánc. Inkább csak áll az ember a másikat átölelve és a zene ütemére egyik lábáról a másikra billeg. Beszélni sem nagyon szokás közben. talán azért nem, mert az embert annyira lefoglalja a másik közelsége, hogy nehéz ilyenkor kigondolni bármilyen témát.